051 258 300 Pokličite nas, tukaj smo za vas
(0)
Vaša košarica je prazna!
Kategorije
Kategorije

Zabavne in poučne igrače za razvoj otroka

Otroci večino svojega prostega časa preživijo ob igri in zabavi, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je to zapravljen čas, ki ga bodo hitro pozabili. V resnici se malčki na ta način veliko naučijo, razvijajo ključne telesne spretnosti in raziskujejo svet okoli sebe. Naučijo se reševati probleme in premagovati raznovrstne ovire, vse to pa so spretnosti, ki jim bodo kasneje v življenju še kako koristile. Če to povežemo še z zabavo, ki je stalna spremljevalka otroške igre, dobimo idealno kombinacijo, ki se jo splača spodbujati.

Igrače za domišljijsko igro

Spoznavanje sveta poteka v veliki meri preko igre, pri tem pa mora imeti otrok na voljo ustrezne igrače, ki spodbujajo domišljijsko igro. Ni treba, da pretirano kompliciramo, še posebej mlajši otroci bodo hitro ustvarili svoj domišljijski svet, v katerem bodo glavni junaki njihove igrače. Zelo dobro se obnesejo igrače, ki so namenjene raziskovanju takšnega sveta, na primer modeli vozil, pa tudi živali in ljudi. Z dobrim kompletom figuric otrok hitro oblikuje domišljijski svet, v katerem bodo nastajale fantastične zgodbe, vse to pa bo vodilo do razvijanja ključnih spretnosti za samostojno življenje.

Seveda lahko domišljijsko igro spodbudimo tudi z nekaterimi drugimi igračami, predvsem s seti za sestavljanje, to so recimo Lego kocke. Odločimo se na podlagi starosti in interesov otroka, predvsem pri mlajših otrocih lahko izbiramo enostavne igrače, ki bodo hitro pritegnile njihovo pozornost.

Igrače za razvoj motoričnih spretnosti

Zelo pomembno je, da otroci skozi igro spoznavajo tudi svoje telo, predvsem da osvojijo ključne motorične spretnosti. Nekatere igre in igrače so kot nalašč za to. Malčki se že zelo zgodaj začnejo igrati z igračami, ki razvijajo fino motoriko in koordinacijo med očmi in rokami. To so igrače, ki jih je treba sestavljati ali premikati, predvsem igrače, pri katerih je treba kombinirati ustrezne oblike. Kmalu pridejo v poštev tudi igrače, pri katerih gradimo in sestavljamo kakšne večje predmete.

Za motoriko so koristne tudi igrače, ki spodbujajo kakšne specifične spretnosti, recimo žoge, poganjalci, kolebnica in podobno. Te izdelke lahko uporabimo pri zanimivih in zabavnih igrah, še posebej v dobri družbi – tako se razvijajo tudi socialne veščine, ki so prav tako nepogrešljive.

Didaktične igrače in igre

Med zabavne in poučne igrače za razvoj otroka pa moramo vsekakor uvrstiti tudi tiste igrače in igre, ki so specifično namenjene razvijanju določenih spretnosti. Poznamo igre za razvoj in utrjevanje spomina in drugih umskih spretnosti, kmalu pa se začnejo takšne igre povezovati še z drugimi vsebinami in znanji. Na ta način se recimo otroci lahko naučijo abecede, spoznavajo številke in računanje, hitro se učijo tudi drugih informacij, ki se bodo kasneje izkazale za zelo koristne.